Deze maand werden de nieuwe conceptkerndoelen digitale geletterdheid gepresenteerd door het SLO.
De eerder bekende domeinen basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking zijn nu ondergebracht in drie domeinen, namelijk;  

  1. Praktische kennis & vaardigheden 
  1. Ontwerpen & maken 
  1. Wisselwerking tussen digitale technologie, digitale media, de mens en de samenleving. 

Ontdek het volledig overzicht hier of bekijk de video van Nataša Grgurina, curriculumexpert digitale geletterdheid SLO.

Tijdens de netwerkdag voor begeleiders van digitale geletterdheid in het primair onderwijs werden de resultaten van de peiling ‘Digitale Geletterdheid Einde basisonderwijs’ gepresenteerd. Deze peiling is uitgevoerd in opdracht van de inspectie van het onderwijs. Het volledige peilingsrapport lees je hier
Daarnaast kwam in verschillende panelgesprekken, met mensen uit het onderwijs, duidelijk naar voren dat een visie op digitale geletterdheid evident is. 

Subsidie

Wist jij dat je een subsidie kon aanvragen om de basisvaardigheden van leerlingen te verbeteren? Basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en scholen voor speciaal onderwijs kunnen deze subsidie binnenkort weer aanvragen. Het gaat om taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. Als jouw school op de hoogte wil blijven van de openstelling van de subsidie, dan kan je je aanmelden bij DUS-I voor een e-mailalert. 

In 2024 zijn er twee subsidieregelingen: één voor prioriteitsscholen en één voor alle overige scholen. Prioriteitsscholen zijn scholen die de Inspectie van het Onderwijs op de peildatum 1 februari 2024 heeft beoordeeld als ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’. Voor de prioriteitsscholen zijn er twee aanvraagrondes, voor de overige scholen is er één aanvraagronde. 

Het is mogelijk dat openstellingsperiode van de subsidie Verbetering basisvaardigheden in de meivakantie van uw school valt. Wilt u op de hoogte blijven van de openstelling? Dan kunt u zich bij DUS-I aanmelden voor een e-mailalert. Het aanvragen van de subsidie verloopt via een eenvoudig formulier en kost weinig tijd. 

We denken graag met je mee!

Onze onderwijsconsultants ondersteunen schoolteams in de visieontwikkeling op digitale geletterdheid. 
Wil je graag meer info? Download dan hier de brochure of neem contact op via digitaal@skool.nl.