Blog

AMJOY CUP

Blog geschreven door:

Walter van Hulst — Media commissie AMJOY

Afgelopen zaterdag 29 juni werd de Amjoy Cup afgesloten. Het internationale tennistoernooi voor toptalenten beleefde een mooie editie in Eindhoven en Veldhoven, met prachtig weer en winnaars uit Spanje, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Nederland. Toernooidirecteur Wim van den Hurk is vooral tevreden over de totale opzet: topsport verbinden met breedtesport, en een volwaardige plek geven aan rolstoellers.

 

Een week lang was er tennis op hoog niveau te zien bij David Lloyd in Veldhoven en tennisvereniging ELTV in Eindhoven. Ruim driehonderd jongens en meisjes van 35 nationaliteiten streden om de prijzen in de categorieën onder 12 jaar, onder 14 jaar en rolstoeltennis onder 18 jaar. Stuk voor stuk talenten die behoren tot de besten in hun land. De bezoekers hebben misschien wel de toekomstige Roger Federer, Rafael Nadal of Simona Halep aan het werk gezien.

 

Nummer één

Mees Röttgering, momenteel nummer één in Nederland bij de jongens onder 12 jaar, schreef het toernooi op zijn naam in die categorie. Een succes voor Amjoy tennis in Veldhoven, want daar traint hij. Bovendien werd Röttgering samen met Hidde Schoenmakers tweede bij het dubbelspel. Onder 14 jaar ging de eerste plaats bij de jongens naar Alejandro Melero Kretzer uit Spanje en bij de meisjes naar Josy Daems uit Duitsland. Een mooie prestatie van de Duitse, want vorig jaar won ze de Amjoy Cup in de categorie onder 12 jaar. Daar ging de eerste plek nu naar Elizabeth Ivanov uit Nieuw Zeeland. Nederland was oppermachtig in het dubbelspel, alleen bij de jongens onder 12 jaar kon een Frans tweetal de Nederlandse hegemonie doorbreken. Het rolstoeltennis werd gewonnen door Ben Bartram uit Engeland. In de finale versloeg hij Stand Devriese uit België. Samen wonnen ze het dubbelspel.

 

Inclusief sportevenement

Toernooidirecteur Wim van den Hurk kan terugkijken op een zeer geslaagde tweede editie van de Amjoy Cup. In de aanloop namen 6000 leerlingen van basisscholen in Eindhoven en 1200 in Veldhoven deel aan tennislessen. Van het project Skooltennis vonden tijdens het toernooi de finales plaats. Ook op scholen voor bijzonder onderwijs werden clinics gegeven, en afgelopen week was er naast de wedstrijden ook nog een clinic rolstoeltennis. ‘Juist voor het verbinden van al die groepen hebben we veel complimenten gekregen,’ zegt Van den Hurk. ‘Rolstoeltennissers hebben bij de Amjoy Cup een volwaardige plek tussen de andere toppers. En de schooljeugd loopt daar tussendoor. Zo creëer je een inclusief sportevenement.’

 

Samenwerking

Daarnaast is Van den Hurk trots op de samenwerking die is gesmeed met de gemeenten Veldhoven en Eindhoven, een zevental tennisverenigingen uit die twee plaatsen, het bedrijfsleven, Brabant Sport, Uniek Sporten Brabant en de Esther Vergeer Foundation. De toernooidirecteur hoopt het evenement volgend jaar opnieuw verder uit te breiden met ITF Juniors, de talenten tot 18 jaar en het voorportaal van het professionele tennis.

Deelnemers SkoolTennis.
 
Foto gemaakt door: John van Beers
Deelnemers SkoolTennis. Foto gemaakt door: John van Beers