Haal het maximale uit Microsoft Teams met deze handige tips

Ben je nieuw bij Teams of wil je je kennis uitbreiden? Bekijk dan deze handige tips zodat je snel aan de slag kunt. Onderaan de pagina vind je ook een uitleg van Teams door en voor kinderen.

 

Microsoft komt deze maand met speciale functies voor het onderwijs!

Nu er veelvoudig gebruik wordt gemaakt van Microsoft Teams in het onderwijs heeft Microsoft aangekondigd veelgevraagde functies deze maand beschikbaar te stellen. Het gaat om de volgende handige functies:

 1. Aanpasbare achtergronden tijdens videovergaderingen
 2. Hand opsteken tijdens videovergaderingen
 3. De videovergadering handmatig beëindigen
 4. Aanwezigheidsrapport downloaden
 5. Digitale activiteit van studenten in Teams monitoren

Aanpasbare achtergronden

Met deze nieuwe functie die je kunt vinden onder de … 3 puntjes tijdens de videovergadering kun je een andere achtergrond kiezen, of je huidige achtergrond blurren. Binnenkort kun je ook zelf plaatjes uploaden als achtergrond. Kies de functie Achtergrondeffecten.

Hand opsteken

Tijdens de videovergadering kunnen deelnemers straks klikken op de knop met ‘handjes’ om hun hand op te steken. Zo kun je straks makkelijker zien wie je het woord kunt geven tijdens de les.

De videovergadering handmatig beëindigen

Je kunt nu als organisator van de les de les handmatig stoppen met slechts een paar klikken! Ideaal, zo weet je zeker dat de videovergadering niet doorloopt zonder dat jij erbij bent. Klik daarvoor tijdens de videovergadering op de … 3 puntjes en kies Vergadering beëindigen.

Aanwezigheidsrapport downloaden

Als je straks klikt op het ‘Personen’ icoontje zie je bovenin de rechter balk met alle deelnemers een pijltje naar beneden. Wanneer je daarop klikt krijg je een CSV bestand met daarin de namen van de deelnemers, wanneer ze ‘binnen zijn gekomen’ en wanneer ze de videovergadering hebben verlaten. Handig om de presentie makkelijker te kunnen doen! Check hierbij eventuele AVG richtlijnen binnen jouw school.

Digitale activiteit van studenten monitoren

Naast de online lessen doen studenten natuurlijk ook van alles in Microsoft Teams. Je kunt dit nu makkelijker bijhouden vanuit ‘Insights‘. Ze hebben in die functie namelijk nu een tabje toegevoegd met Digitale activiteit waarbij je kunt zien wanneer studenten actief zijn geweest en waarmee ze dat zijn geweest. Check hierbij eventuele AVG richtlijnen binnen jouw school. Zie ook dit onderstaande screenshot van Microsoft zelf:

Meer handige functies binnenkort

Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan deze veelgevraagde functies:

 1. Meer personen in beeld hebben tijdens een videovergadering (3×3 layout)
 2. Meerdere chatschermen tegelijkertijd open hebben
 3. Kalender van het team beschikbaar maken in Teams
 4. Opdrachten laten terugkomen in de kalender van het Team
 5. Groepsopdrachten in Opdrachten binnen Teams
 6. Studenten/deelnemers standaard minder rechten geven tijdens een videovergadering

Uitdelen lesmateriaal, afspraken inplannen en samenwerken

Onze samenwerkingspartner APS IT diensten geeft ook 5 tips over het gebruik van Microsoft Teams. Op hun website vind je ook meer uitleg en informatie over o.a. het uitdelen van lesmateriaal, afspraken inplannen en samenwerken met je collega’s in Teams. Kijk voor meer video’s over Teams op afstand het YouTube kanaal van APS IT diensten. Wil je je leerlingen helpen Teams onder de knie te krijgen? Bekijk dan hier de handleiding Je leerlingen voorbereiden op gebruik van Teams van APS IT diensten of bekijk hieronder de Teams uitleg door kinderen en voor kinderen.

Om de optimale gebruikerservaring voor een digitaal klaslokaal te bieden zijn deze tips handig om te weten:

 • Verzend en verstuur geen video’s tenzij je zelf de presentator/docent bent;
 • Je kunt inkomende video uitzetten om netwerkbandbreedte te besparen;
 • Zet je microfoon uit tenzij je zelf spreekt. Gebruik in meetings met meerdere personen de Mute All knop om dit te forceren;
 • Maak geen gebruik van background blur als dat niet nodig is;
 • Zet video uit als dat niet noodzakelijk is (bijv. enkel de presentator/docent);
 • Maak geen gebruik van live captions, tenzij absoluut noodzakelijk (audio zou voldoende moeten zijn voor de meeste lessen);
 • Laat alle presentatoren/leraren een gecertificeerd audio/video device gebruiken in plaats van de microfoon/camera van hun laptop of telefoon;
 • Maak voor vergaderingen/colleges tot en met 250 personen geen gebruik van Live Streams, maar van een normale Teams-meeting

Lessen opnemen en delen?
Nu je thuis werkt en leerlingen vanuit thuis je lessen moeten volgen is het fijn als je je lessen in je eigen tijd kunt opnemen en kunt delen met je leerlingen. Tamara legt je hieronder graag uit hoe je dat doet! Wil je een online les organiseren? Check dan hier hoe je dat doet: https://bit.ly/2KdUKGw de website is weliswaar voor het MBO maar is ook van toepassing voor lesgeven in het primair onderwijs, alleen de lesmethode verschilt maar het principe van een online les geven blijft hetzelfde.

Wachtwoorden instellen voor je leerlingen

 

Les opnemen met Microsoft Teams

 

Opgenomen les delen met je leerlingen

Handleiding Microsoft Teams voor educatie

Download hieronder de handleiding waarin de basis die je nodig hebt om Microsoft Teams in het onderwijs te gebruiken stap voor stap krijgt uitgelegd.

TeamsforEducation_QuickGuide_nl-NL

Teams voor en door kinderen
In deze video wordt Microsoft Teams uitgelegd voor kinderen door kinderen. Het is bedoeld om kinderen op een snelle manier kennis te laten maken met Microsoft Teams.

Menu