Blog

De Uitvinderswedstrijd dit jaar ook een succes

Onderstaande gast blog  is een bijdrage van Chris Voets

Chris is organisator van de uitvinderswedstrijd

 

Wat was het een fantastische ochtend, dinsdag 26 juni in De Uitvindfabriek in Breda: 120 basisschoolleerlingen, hun onderwijzers en natuurlijk de rij-ouders beleefden de finale van De Uitvinderswedstrijd 2018. ‘Zijn jullie er klaar voor?!’ riep de enthousiaste presentator Immanuel Vivi Tula? De reactie was letterlijk oorverdovend: 6 groepjes kinderen konden bijna niet op hun stoelen blijven zitten voordat ze aan de beurt waren om hún uitvinding te presenteren aan de jury.

De jury, bestaande uit mevrouw Leonie van den Arend en de heren Fons Fluitman, Phillip Reinders-Folmer en Erik Colijn neemt met verbazing kennis van het jeugdige enthousiasme.

Dan maar gauw beginnen met de presentatie van Sietske, Sophie, Qi-Qi, Evi, Sven en Tom uit Tilburg. Zij presenteren de ‘Woestijnkoelkast’: “hij is milieuvriendelijk, want hij werkt op zonne-energie. Ons doel is om mensen in de woestijn water te geven zodat ze kunnen drinken.” Een lovende jury zorgt ervoor dat de resterende vijf groepjes al wat rustiger op hun stoel zitten.

Achtereenvolgens worden uitvindingen met namen als de ‘Popriem’, ‘Recycle Boot en het ‘Magische Paard’ gepresenteerd. De jonge uitvinders komen van ver: Roermond, Eindhoven en Son en Breugel. Dan is het tijd voor het juryberaad. Maar denk maar niet dat de kinderen lang pauze hebben: na een slokje ranja moeten ze meteen aan de slag om een Ballonwagen te maken. Deze auto wordt aangedreven door de lucht van een leeglopende ballon.

Dus… Immanuel vraagt de bouwers na een halfuurtje om klaar te staan voor de ballonwagenrace! Welke wagen komt het verst? Een chaotische leuke race met een terechte winnaar en ook wel wat teleurgestelde net-niet winnaars.

Maar treuren kan niet lang duren want daar is de jury alweer met de uitslag van de finale! Als ware helden worden de winnende groepen op het podium gehesen en bewierrookt door de jury. Die heeft naast hele originele ideeën ook hele mooie presentaties gezien. “Wat goed dat jullie ook de presentatiekant en het ondernemerschap zo goed onder de knie hebben. Dat wordt steeds belangrijker!” zegt juryvoorzitter Fons Fluitman. En als voormalig schooldirecteur kan hij het weten. Nu nog allemaal met het uitvinderscertificaat op de foto. Want er is een echte fotograaf van de krant! De organiserende Stichting De Uitvinders heeft de krant uitgenodigd. “Want niet alleen jonge voetballertjes of zangtalent moeten beroemd worden. Ook jonge creatieve kinderen verdienen dat!” vindt Chris Voets van De Uitvinders.

Na het uitdelen van prachtige Tablets voor de prijswinnaars, gesponsord door Skool, wordt het langzaam weer rustig in De Uitvindfabriek. Blije uitvinders en hun klasgenoten gaan weer naar hun school. Hopelijk hebben ze ontdekt dat je met innovatie en originaliteit kunt bijdragen aan een betere samenleving. En misschien hebben ze wel ontdekt dat dáár juist hun passie talent ligt. Op weg naar een toekomst in een van de innovatieve bedrijven in Nederland? Wie weet. In elk geval vertrouwt Skool erop dat de sponsoring van dit project (al sinds 2009!) daaraan bijdraagt. Volgend jaar weer! Meedoen? Kijk op www.uitvinders-wedstrijd.nl